Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een natuurbegraafplaats en een “gewone” begraafplaats?

Een natuurbegraafplaats biedt mogelijkheid om te begraven in een natuurlijke omgeving. De grafrechten zijn vaak voor zeer lange tijd of…

Een natuurbegraafplaats biedt mogelijkheid om te begraven in een natuurlijke omgeving. De grafrechten zijn vaak voor zeer lange tijd of zelfs eeuwigdurend. Er kunnen geen grafmonumenten worden geplaatst. De grafmarkering is van natuurlijk materiaal of kan bijvoorbeeld een herinneringsboom zijn. Natuur begraven kan een hele mooie manier van begraven zijn. Er is wel een herdenkingsplaats, maar de kosten zijn aanzienlijk lager en ook later is er geen sprake van onderhoudskosten of kosten voor verlenging van rechten. Ook urnen kunnen worden begraven op een natuurbegraafplaats.

Wat is het verschil tussen uitvaartverzorger, uitvaartleider, uitvaartondernemer en uitvaartbegeleider?

Dit zijn veel verschillende termen, die veelal door elkaar worden gebruikt en waar vaak hetzelfde mee wordt bedoeld. Ik geef…

Dit zijn veel verschillende termen, die veelal door elkaar worden gebruikt en waar vaak hetzelfde mee wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan de term uitvaartbegeleider, omdat deze term het beste “de lading dekt”. Ik begeleid en adviseer bij (naderend) afscheid, gedurende het volledige proces: bij leven, na een overlijden tot en met de uitvaart en, indien daar behoefte aan is, na de uitvaart.

De term uitvaartleider of uitvaartverzorger suggereert dat de rol zich vooral richt op de uitvaartplechtigheid zelf en uitvaartondernemer legt de nadruk op het ondernemerschap.

Hoe heb je het vak geleerd?

Ik heb de vakopleiding voor uitvaartbegeleider gevolgd bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle. Ik heb voor deze opleiding bij Meander gekozen…

Ik heb de vakopleiding voor uitvaartbegeleider gevolgd bij Meander Uitvaartopleidingen in Zwolle. Ik heb voor deze opleiding bij Meander gekozen omdat Meander zich ten doel stelt het vak van uitvaarbeleider naar een niveau te tillen dat recht doet aan de veelomvattendheid van het beroep. De opleiding is veelzijdig en biedt veel praktijkonderdelen in de vorm van excursies en stages. Ik heb de opleiding succesvol afgerond en kreeg bijzonder positieve stagebeoordelingen, van stagebegeleiders en van nabestaanden. De positieve reacties van nabestaanden waren voor mij de belangrijkste bevestiging voor mijn keuze voor dit vak.

Het resultaat: ik ben gecertificeerd uitvaartbegeleider (HBO+ niveau). De opleiding en mijn levens- en praktijkervaring zorgen ervoor dat ik goed ben in dit vak. Wat ik bovenal geleerd heb, is om elke situatie met ‘open vizier’ te benaderen en altijd van elke ervaring weer meer te leren.

Werk je alleen?

Aandacht voor Afscheid werkt samen met verschillende specialisten en toeleveranciers. Ik heb zorgvuldig geselecteerde partners voor zaken als de verzorging…

Aandacht voor Afscheid werkt samen met verschillende specialisten en toeleveranciers. Ik heb zorgvuldig geselecteerde partners voor zaken als de verzorging en het overbrengen van de overledene, de levering van kisten, baren en wades, drukwerk en bloemen en voor staatsievervoer. En indien nodig zoek ik een leverancier voor het invullen van uw wensen.

Ik werk zelfstandig en onafhankelijk. Ik heb dus geen dus verplichtingen of zakelijke voordelen bij het werken met bepaalde leveranciers.

Daarnaast werk ik samen met een aantal collega-uitvaartbegeleiders, in de regio Drechtsteden en de Alblasserwaard en verspreid over Nederland. Wij assisteren elkaar waar nodig.

Hebben we altijd te maken met een vaste uitvaartbegeleider bij Aandacht voor Afscheid?

Aandacht voor Afscheid werkt vanuit kleinschaligheid en een persoonlijke aanpak. Carla van Hemert is de eigenaar én de uitvaartbegeleider van…

Aandacht voor Afscheid werkt vanuit kleinschaligheid en een persoonlijke aanpak. Carla van Hemert is de eigenaar én de uitvaartbegeleider van Aandacht voor Afscheid. Dat betekent dat u altijd één aanspreekpunt hebt vanaf het moment van overlijden tot en met de dag van de uitvaart. Degene die de eerste dag bij u binnenstapt is ook de degene die u de dag van de uitvaart begeleidt. Zij denkt mee, geeft advies en maakt ruimte voor eigenheid. Een vertrouwd gezicht is belangrijk in een tijd dat alles toch al zo op zijn kop staat. Bij uitzondering zal Aandacht voor Afscheid een andere uitvaartbegeleider inschakelen. Aandacht voor Afscheid werkt uitsluitend samen met uitvaartbegeleiders die werken vanuit dezelfde (kwaliteits)normen en waarden en met passie voor het vak.

Ben je altijd bereikbaar?

Aandacht voor Afscheid is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 06 -10 09 07 07 voor…

Aandacht voor Afscheid is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 06 -10 09 07 07 voor het melden van een overlijden. Wanneer Carla van Hemert de telefoon niet kan beantwoorden (bijvoorbeeld omdat er op dat moment een uitvaart wordt begeleid), wordt de telefoon door een collega beantwoord, die op hele korte termijn een afspraak kan inplannen voor u met Carla.

Voor andere zaken dan het melden van een overlijden vragen wij u zoveel mogelijk tijdens kantooruren te bellen.

Wat is het verschil tussen een natuurlijk en een niet natuurlijke dood?

Het overlijden kan een natuurlijke (ouderdom of een ziekte) of een niet-natuurlijke oorzaak hebben (euthanasie, zelfdoding, ongeluk of geweld). Als…

Het overlijden kan een natuurlijke (ouderdom of een ziekte) of een niet-natuurlijke oorzaak hebben (euthanasie, zelfdoding, ongeluk of geweld). Als de arts twijfelt of weet dat er een niet-natuurlijke doodsoorzaak is, schakelt hij de gemeentelijk lijkschouwer in. Als de gemeentelijk lijkschouwer meent dat er sprake is van een niet-natuurlijke dood, brengt de arts verslag uit aan de Officier van Justitie. Deze beslist of nader onderzoek van een politiearts of van het Nederlands Forensisch Instituut nodig is. Ook kan de politie onderzoek doen naar de omstandigheden en oorzaak van het overlijden. Als eventueel nader onderzoek is gedaan en de Officier van Justitie het niet nodig vindt om beslag op het lichaam te leggen of beslag langer te laten voortduren, geeft hij een zogenaamde ‘verklaring van geen bezwaar’ af.

Hoe moet ik een overlijden melden?

Als uw dierbare is overleden is er geen haast. Neem de tijd en de rust. Als u eraan toe bent…

Als uw dierbare is overleden is er geen haast. Neem de tijd en de rust. Als u eraan toe bent belt u een (huis)arts, deze zal komen en het overlijden vaststellen en de benodigde papieren invullen en bij u achterlaten. Na contact met de arts belt u Aandacht voor Afscheid, voor het melden van een overlijden zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 06 – 10 09 07 07. De overlijdenspapieren die de arts heeft ingevuld, heeft Aandacht voor Afscheid nodig om alles te kunnen gaan regelen.

Wat is het verschil tussen een algemeen graf en een eigen graf?

In een algemeen graf liggen drie of vier personen in één graf. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te…

In een algemeen graf liggen drie of vier personen in één graf. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te zijn, sterker nog, meestal hebben ze elkaar bij leven niet eens gekend. Tussen de overledenen zit een laag zand van ongeveer 50 centimeter. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Na 10 jaar kan het graf worden geruimd.

Met een eigen graf, ook wel huurgraf, particulier graf of familiegraf genoemd, bepaalt de rechthebbende wie er in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. De huurperiode is doorgaans 20 jaar, met de mogelijkheid dit later te verlengen. Ook komen perioden van 15, 25, 30, 40 of meer jaren voor of wordt het zelfs voor 100 jaar afgekocht.

Moet iemand in de eigen woonplaats of geboorteplaats worden begraven of gecremeerd?

U mag, ongeacht waar u woont, in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden en u hoeft niet in de eigen…

U mag, ongeacht waar u woont, in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden en u hoeft niet in de eigen woonplaats begraven te worden.

Nederland kent gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen. De beheerders van een bijzondere begraafplaats (joods, rooms-katholiek of protestants) kunnen personen van andere gezindten weigeren. Op kleine parochiekerkhoven zullen over het algemeen alleen leden van de eigen parochie begraven worden.

Ik heb een uitvaartverzekering, hoe werkt dat dan?

Als u een uitvaartverzekering heeft, wordt er in ieder geval een bepaald bedrag uitbetaald om de kosten van de uitvaart…

Als u een uitvaartverzekering heeft, wordt er in ieder geval een bepaald bedrag uitbetaald om de kosten van de uitvaart van te betalen. Of dit bedrag te veel, te weinig of precies genoeg is voor de uitvaartkosten, hangt natuurlijk af van uw wensen en het type verzekering. Wij kunnen u helpen om na te gaan wat uw uitvaartwensen kosten en wat uw verzekering uitbetaald.

Het is een veel voorkomend misverstand dat u verplicht zou zijn uw uitvaart te laten verzorgen door het bedrijf waar u ook bent verzekerd. Zie ook onze pagina Kosten - Verzekeringen

Wat is balseming (thanatopraxie)?

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt vertraagd. Het lichaam van een…

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt vertraagd. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie voor een aantal dagen weer een natuurlijke uitstraling krijgen. De cosmetische effecten van thanatopraxie kunnen nabestaanden helpen bij het afscheid nemen. Sinds januari 2010 is thanatopraxie bij wet toegestaan in Nederland.

Zijn er andere mogelijkheden dan het uitvaartcentrum, de kerk of het crematorium?

U bent niet verplicht de afscheidsdienst in een uitvaartcentrum, kerk of crematorium plaats te laten vinden. Ik heb meerdere uitvaarten…

U bent niet verplicht de afscheidsdienst in een uitvaartcentrum, kerk of crematorium plaats te laten vinden. Ik heb meerdere uitvaarten op speciale locaties, zoals een landgoed, mogen begeleiden. En soms kan het afscheid ook gewoon thuis of in uw tuin plaatsvinden. Qua catering is alles te organiseren. Op onze inspiratiepagina kunt u een aantal voorbeelden zien van minder “gebruikelijke” locaties.

Mag ik de overledene zelf verzorgen, thuis opbaren en zelf in de kist leggen?

U mag dit zelf doen. Het kan heel waardevol voor u zijn om de verzorging (ook wel 'afleggen' genoemd) van…

U mag dit zelf doen. Het kan heel waardevol voor u zijn om de verzorging (ook wel 'afleggen' genoemd) van uw dierbare als naasten met elkaar samen te doen. Aandacht voor Afscheid zal u hierin begeleiden. Thuis opbaren kan altijd, ook als iemand in het ziekenhuis is overleden. Aandacht voor Afscheid helpt u bij de organisatie van een mooie opbaring en het in de kist leggen van uw dierbare.

Is vervoer per rouwauto verplicht?

De wet bevat geen enkel voorschrift wat betreft het vervoer naar begraafplaats of crematorium. Er zijn allerlei variantie, zie hiervoor…

De wet bevat geen enkel voorschrift wat betreft het vervoer naar begraafplaats of crematorium. Er zijn allerlei variantie, zie hiervoor ook onze  inspiratiepagina.

Dat wil niet zeggen dat élk vervoermiddel óveral is toegestaan. Gemeentes zijn vrij, in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening, hier regels over op te stellen. Mocht u een bijzondere wens hebben wat betreft het soort vervoer, dan zoekt Aandacht voor Afscheid uit of dit is toegestaan en hoe we dit kunnen realiseren.

Kan ik zelf een kist maken?

Het is zeker toegestaan om zelf een kist te maken. In bepaalde regio’s in Nederland is dit zelfs heel gebruikelijk.…

Het is zeker toegestaan om zelf een kist te maken. In bepaalde regio’s in Nederland is dit zelfs heel gebruikelijk. Er zijn mensen die het erg fijn vinden om op deze manier heel praktisch met de voorbereiding van de uitvaart bezig te zijn. Er zijn ook een aantal zogenaamde “doe het zelf- pakketten”. De kist wordt dan als bouwpakket geleverd en moet nog in elkaar worden gezet. Op internet is informatie te vinden over het zelf maken van een kist, bijvoorbeeld https://www.uitvaart.nl/infotheek/begraven-cremeren-e-a/kisten-en-lijkwaden/zelf-een-kist-maken

Wat erg belangrijk is, is dat de kist voldoet aan de daar aangestelde eisen. Er zijn een aantal algemene eisen, en daarnaast kunnen crematoria specifieke eisen stellen waaraan moet worden voldaan.

Is een kist verplicht?

Het gebruik van een kist is niet verplicht, er moet echter wel een omhulling om de overledene worden gebruikt. Een…

Het gebruik van een kist is niet verplicht, er moet echter wel een omhulling om de overledene worden gebruikt. Een alternatief voor een kist is een draagbaar met een wade om de overledene heen.

Wanneer moet de uitvaart plaatsvinden?

Bij wet is bepaald dat uiterlijk de zesde werkdag na overlijden, de uitvaart moet plaatsvinden. Wanneer iemand bijvoorbeeld op maandag…

Bij wet is bepaald dat uiterlijk de zesde werkdag na overlijden, de uitvaart moet plaatsvinden. Wanneer iemand bijvoorbeeld op maandag overlijdt, moet de uitvaart uiterlijk op de dinsdag van de opvolgende week plaatsvinden.

Paaltje op het strand

Carla van Hemert

"Ik wil van betekenis zijn voor mensen in tijden van verlies omdat ik er in geloof dat een persoonlijk en mooi afscheid mensen verder helpt"
Carla van Hemert

Meldnummer bij overlijden (24/7): 06 – 10 09 07 07
Voor overige vragen en contact bij voorkeur: 06 – 24 20 46 30
info@aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

Mijn laatste wensen document (Wilsbeschikking)
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Algemene voorwaarden | Privacyverklaring

 

Kwaliteitsregister uitvaartverzorgers 

Aandacht voor Afscheid begeleidt voor u een persoonlijke uitvaart in de Drechtstreek, de Alblasserwaard en de Hoeksche Waard:

Drechtsteden (Papendrecht, Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam).
Gemeente Molenlanden (o.a.: Bleskensgraaf, Brandwijk, Kinderdijk, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas en Streefkerk).

In heel Nederland kunnen we u veelal van dienst zijn, o.a. in Ridderkerk, Barendrecht, Rotterdam, Gorinchem of Breda. Neem gerust even contact op om de mogelijkheden te bespreken.