Landelijk Meander Netwerk

Logo Landelijk Meander NetwerkDe uitvaartprofessionals in het Landelijk Meander Netwerk werken volgens de onderscheidende visie van Meander Uitvaartopleidingen en onderschrijven het gedachtegoed van de uitvaartbegeleider als ‘gids rond de dood’. Zij begeleiden rouwenden zorgvuldig in hun proces van afscheid nemen, met persoonlijke aandacht en kennis van zaken. Meander professionals zijn gidsen rond de dood. Dit betekent dat zij de tijd nemen om het proces van afscheid nemen met aandacht te begeleiden. Zo kan de uitvaart ondersteunend zijn in het rouwproces.

De dood is geen geïntegreerd onderdeel in onze samenleving. We weten niet goed hoe hiermee om te gaan. Daarom is een professional die ons werkelijk terzijde staat als we met de dood geconfronteerd worden, van grote waarde. De uitvaartbegeleider kan als gids rond de dood onderwerpen en mogelijkheden aanreiken waar naasten niet aan denken. Dat gaat niet om dure producten maar om kleine, vaak kosteloze gebaren die een groot verschil maken in het proces van afscheid nemen.

Het Landelijk Meander Netwerk is een initiatief van Marjon Klaassen, directeur van Meander Uitvaartopleidingen. Zij startte 25 jaar geleden in het uitvaartvak. Eerst met haar eigen uitvaartbedrijf en vanaf 2002 met Meander Uitvaartopleidingen. Ook publiceerde zij twee boeken over de uitvaartbegeleiding in Nederland: ‘Tijd voor de dood, handreiking voor een betekenisvolle uitvaart’ en ‘Licht op uitvaart, de uitvaartbegeleider als gids rond de dood’