Meer betaalbaar begraven in Papendrecht

Begraafplaats Papendrecht

Papendrecht prijkte jarenlang hoog in de discutabele ranglijst van ‘Duurste begraafplaatsen’. Eerder schreef ik hier een uitleg over, het jaarlijkse onderzoek van Monuta vergelijkt helaas toch wel appels met peren. Maar dit jaar is Papendrecht in de onderzoeksresultaten van Monuta uit de uit de top 3 verdwenen!

En ook de begraafplaats Alblasserdam staat niet meer hoog in de ranglijst.

Wat een feit is, is dat de keuzemogelijkheden in Papendrecht voor begraven tot en met 2020 beperkt waren: je koost voor een algemeen graf of een particulier graf met een looptijd van 40 jaar. Vergeleek je de kosten van het particuliere graf op jaarbasis dan waren deze niet hoog ten opzichte van andere gemeenten. En als een 2de persoon begraven wordt in hetzelfde graf, nemen de kosten voor het grafrecht en onderhoud ook niet toe.

De kosten voor het particuliere graf (40 jaar) waren wél ca. € 4.000,- hoger dan voor tussen het algemene graf (15 jaar). Een enorm verschil wat, zou men het al willen, lang niet voor iedereen is op te brengen.

Na dit meerdere keren bij de gemeente Papendrecht te hebben aangekaart, ben ik dan ook ontzettend blij dat met ingang van 2021 er meer keuzemogelijkheden zijn. De initiële looptijd van het grafrecht voor een particuliergraf kan nu worden gekozen van minimaal 15 jaar tot maximaal 40 jaar.

Je kunt nu dus kiezen voor een algemeen óf particulier graf met dezelfde looptijd. Belangrijke verschillen zijn: Na afloop van de looptijd kan het grafrecht van een particulier graf indien gewenst altijd worden verlengd, van een algemeen graf niet. En in een particulier graf kan t.z.t. een 2de persoon (partner, familielid, de rechthebbende bepaalt wie) bij worden begraven. Bij een algemeen graf wordt op volgorde van overlijden begraven.

Door de wijziging van de tarieven-structuur van de begraafplaats Papendrecht, komt de keuze voor een particulier graf voor meer mensen binnen bereik. De kosten voor de verschillende mogelijkheden zijn als volgt.

Bij elke gemeente / begraafplaats is de kostenstructuur anders. En naast de gemeentelijke begraafplaats is begraven op een natuurbegraafplaats voor steeds meer mensen een overweging.

In de afgelopen tijd heb ik veel mensen begeleid bij het maken van de keuze voor het soort graf- of toch cremeren - voor nu of voor later. Want naast de kosten zijn er meer afwegingen te maken.  Wilt u hier een over van gedachten wisselen, of wilt u de verschillende mogelijkheden en bijbehoren kosten en voors en tegens op een rijtje laten zetten? Maak gerust een afspraak, we zijn u hier graag mee van dienst. Een afspraak maken kan telefonisch via 06 24204630, of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.