Huidige omstandigheden

Zonsondergang aan zee‘Vanwege de huidige omstandigheden nemen wij in kleine kring afscheid van [Naam] op [dag en datum].’

Een dergelijke tekst staat inmiddels alweer ruim 8 maanden op veel rouwkaarten. De huidige omstandigheid is natuurlijk dat we rekening houden met de corona pandemie en de daarbij geldende maatregelen en beperkingen. Wat die maatregelen en beperking zijn, is de afgelopen maanden regelmatig veranderd. Uiteraard volg ik de ontwikkelingen en maatregelen op de voet. En zoek altijd, samen met u, naar mogelijkheden om toch ook nu, juist nu, een passend afscheid in te vullen. 

Vanaf vandaag, 19 november 2020, is er weer meer mogelijk voor uitvaarten. De afgelopen 10 dagen was het aantal aanwezigen, ongeacht de grootte van de locatie, maximaal 30 personen. Nu is dat weer maximaal 100 personen, onder voorwaarde dat er minimaal 1,5 meter afstand kan worden gehanteerd en ook de overige RIVM maatregelen in acht worden genomen. De invulling van wat mag, wat u wilt en wat verantwoord is in jullie situatie bespreken we uiteraard zorgvuldig. De actualiteit vraagt er ook steeds om flexibel te blijven en te anticiperen. Zo kunnen regels of omstandigheden veranderen tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart. Bijvoorbeeld: wat te doen als een gezinslid van één van de sprekers positief getest wordt?

Inmiddels leven we 8 maanden met corona en toch zet het de wereld nog steeds op z’n kop. Zeker in een periode waarin je een dierbaar persoon verliest of gaat verliezen, is dat zwaar en extra emotioneel. Het vraagt om een andere manier van afscheid nemen, om een andere manier van verbinding maken met elkaar.

 

Ben je in kleine kring en of is er behoefte om de overledene met een grote groep te herdenken? Wat zijn mogelijkheden om de naasten te steunen op afstand? Hoe zorgen we dat iedereen de mogelijkheid krijgt om op zijn of haar manier afscheid te nemen en ieders veiligheid hierbij voorop staat? Met de ruime ervaring die ik inmiddels in ‘de huidige omstandigheden’ heb, kan ik suggesties aandragen en adviseren. 

Ik vind het belangrijk om, als het op een verantwoorde manier kan, ook in coronatijd fysiek bij u te komen. Om in een persoonlijk gesprek met elkaar jullie situatie, behoeften en de mogelijkheden te bespreken. Tijdens het eerste telefonisch contact vraag ik wel altijd of er sprake is van een corona besmetting (bij overledene of een van de naasten of diens omgeving) en/of iemand gezondheidsklachten heeft. Tijdens fysieke afspraken vraag ik uiteraard altijd de 1,5 meter afstand te houden en niet met te grote groepen aanwezig te zijn als ik bij u thuis langskom.

Mijn insteek is steeds: laten we ons niet focussen op wat niet mogelijk is, maar er op een verantwoorde manier met elkaar voor zorgen dat het een mooi afscheid wordt. Een afscheid dat voor jullie goed is, troost brengt. Ook nu, juist nu, in de huidige omstandigheden.

De actuele informatie vanuit de Rijksoverheid kunt u hier nalezen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/uitvaarten