Weekend van de begraafplaats

24 en 25 mei tussen 16 en 20 uur - Algemene begraafplaats Papendrecht

Begraafplaats PapendrechtHet laatste weekend van mei is weer het jaarlijkse ‘Weekend van de Begraafplaats’. Begraafplaatsen heten u dan een warm welkom, zij organiseren diverse activiteiten en verstrekken informatie aan degenen die dat willen. Dit om te laten zien dat een begraafplaats een plek is om te zijn, en niet een plek is om te mijden. Meer informatie over het hoe en waarom van het weekend vindt u hier: https://www.weekendvandebegraafplaats.nl/wp-content/uploads/2019/04/LOB_WvdB_folder.pdf

Thema 2019: Een plek vol verhalen
Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over de geschiedenis van begraafplaatsen, over grafmonumenten, maar vooral over de mensen die er begraven zijn. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Elke steen, monumentaal of eenvoudig, oud of nieuw, vertelt een geschiedenis. Deze verhalen verdienen het om aan een groter publiek verteld te worden.

In 2019 neemt de Algemene Begraafplaats Papendrecht voor het eerst ook deel aan het Weekend van de Begraafplaats. Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid organiseert in samenwerking met de Gemeente Papendrecht activiteiten op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei, beide dagen tussen 16 en 20 uur. U bent van harte welkom op de Algemene Begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg 21.

 Wat kunt u verwachten?

  • Er is een ontmoetingsplek op de begraafplaats, met diverse informatie zoals inkijkexemplaren van boeken, informatie over de mogelijkheden van de begraafplaats Papendrecht en de rondwandeling op de begraafplaats met bijbehorende verhalen op papier;

  • U kunt op eigen gelegenheid de ‘verhalen-rondwandeling’ maken, of ervoor kiezen de wandeling te maken onder begeleiding van een verhalenverteller;

Twee lezingen:

  • Vrijdag 24 mei om 19 uur verzorgt Marry Vreeken van ‘Leren verliezen’ een lezing. Marry is rouw en verliesbegeleider. Wat Marry aanspreekt in het thema rouw en verlies is dat het gaat om de essentie van leven. Ieder van ons krijgt te maken met verlies. Het is belangrijk dat we leren omgaan met zowel kleine als grote verliezen. Het leven is niet maakbaar, we hebben te dealen met onze kwetsbaarheid. Daarom startte zij haar eigen praktijk met de naam ‘Leren verliezen” ( www.lerenverliezen.nl )

  • Zaterdag 25 mei om 19 uur verzorgt Machteld Stakelbeek een lezing. Machteld is psycholoog, coach, spreker en auteur, zie ook www.machteldstakelbeek.nl . Ze schreef onder meer het boek ‘Dag dood, tot later – een verkenningsgids voor de levenden’. Machteld schrijft en spreekt op een lichte manier, over het vaak zo donkere thema dood. Want, hoe ga je om met het besef dat iedereen vroeg of laat de dood ontmoet? Machteld biedt inzichten en troost met haar benadering over de dood.

Uitnodiging
U bent van harte welkom om op 24 en/of 25 mei naar de begraafplaats te komen, de toegang is gratis. Heeft u een verhaal over de begraafplaats, over een graf of over een persoon die is begraven of bijgezet op de begraafplaats? Stuur dit dan uiterlijk 17 mei in, zodat het aan de ‘verhalen-rondwandeling’ kan worden toegevoegd.

Komt u naar één of beide lezingen of wilt u aan een begeleidde verhalen-rondwandeling deelnemen? Dan stellen we het op prijs wanneer u zich voor af aanmeldt, zodat we weten met hoeveel belangstelling de organisatie ongeveer rekening kan houden.

Uw verhaal insturen of aanmelden kan via email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch naar Carla van Hemert via 06-24204630.