Duurste begraafplaatsen…?

Graf- en crematiekosten 2019Afgelopen week werden de resultaten gepresenteerd van het jaarlijkse onderzoek dat Monuta uitvoert naar de kosten van begraven en cremeren op verschillende plaatsen in Nederland. Dat de provincie Zuid-Holland gemiddeld de duurste provincie is om te begraven, is niet verbazingwekkend. Dit wordt mede bepaald door de grondprijzen in de Randstad. Dat twee Drechtsteden in de top 10 van duurste begraafplaatsen staan, is wel verbazingwekkend. En Papendrecht staat maar liefst op nummer twee van de duurste gemeentes!  Dit vraag echt om een uitleg en nuancering!

De verschillen tussen tarieven van verschillende begraafplaatsen en ook crematoria zijn inderdaad groot. Toch is het wel een beetje appels met peren vergelijken wat hier gebeurt: in Papendrecht worden de grafrechten voor een particulier graf standaard voor 40 jaar uitgegeven en wordt het onderhoud ook voor 40 jaar in één keer afgerekend. Dat is twee keer zolang dan bij de meeste andere gemeentes in het rijtje. Voor Alblasserdam is in de berekening van het duurste graf (voor 3 personen) uitgegaan.

 

Tabel graf- en crematiekosten 2019

In het onderzoek wordt overigens alleen gekeken naar zogenaamde ‘particuliere’ graven. Dat is de duurste optie en het alternatief van een ‘algemeen’ graf is er natuurlijk ook. Cremeren kost veelal minder dan begraven, maar ook de tarieven van crematoria in onze regio lopen sterk uiteen. 
Kortom: het is een wereld op zich. Wilt u eens een transparant overzicht van wat een uitvaart u (ooit) gaat kosten? 
Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid zet uw wensen en behoefte én de kosten ervan graag voor u op een rijtje! Uiteraard is dit geheel vrijblijvend. Neem gerust contact op via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06 – 24 20 46 30.

https://www.uitvaart.nl/monuta-presenteert-graf-en-cr…/57611