Vasthouden

VasthoudenEerste Kerstdag overleed hij. Veel te jong nog, al had zijn ziek zijn lang genoeg geduurd. De afgelopen jaren voelden toch een beetje als ‘extra’ tijd vertelt zijn vrouw. Meerdere keren ging het zo slecht met haar man dat ze had gedacht dat hij ging sterven. En was hen toch nog meer tijd samen gegund. Een periode waarin mevrouw met veel liefde voor haar man zorgde. Ze er altijd voor hem was en continu alert was of er niets misging. En meneer steevast antwoordde als hem werd gevraagd hoe het met hem ging: ‘Met mij gaat het prima.’ Leven met de dag, kan je denk ik wel zeggen. De laatste weken werd duidelijk dat de ‘reservetijd’ echt op begon te raken. Meneer kwam thuis uit het ziekenhuis en samen met de kinderen en zorghulp zorgde ze de laatste weken intensief voor hem. Ze wisten allebei dat er geen wonder meer te verwachten was. Over de uitvaart die er onvermijdelijk aan ging komen, hadden ze het niet. Alleen één ding was voorbereid: de foto met de handen. Als symbool van hun samen zijn en verbondenheid. Er voor de ander zijn en vast willen houden.

 

Op eerste Kerstdag mocht ik er voor deze familie zijn. Het was zover, over die onvermijdelijke uitvaart moest nu toch echt worden gedacht. Keuzes moesten worden gemaakt, woorden moesten worden gevonden. Het werd een mooi en troostend proces voor mevrouw en haar vier kinderen. In alle rust en met aandacht voor elkaar werd het een afscheid dat niet bij leven van meneer had kunnen worden voorbereid. Dingen ontstonden in het moment en dat voelde voor hen goed. Ieder op zijn eigen manier en toch ook met elkaar.

De foto? Die kwam op de kaart met de tekst:

Bezige handen, nu gevouwen en stil.
Een leven lang gegeven, dat was je wil.
Je strijd is gestreden,
vol zorg en moed.
Verbazingwekkend krachtig.
t Is op. Zo is het goed.

Onlangs bedankte de familie mij, omdat ze het als fijn hebben ervaren dat ik bij hen was en er voor hen was in de dagen na het overlijden van meneer. Daar word ik dan wel stil van…. Bedankt dat ik er voor jullie mocht zijn!

Met toestemming van de familie geplaatst