Actueel - Blog en media

 

Zonsondergang aan zee‘Vanwege de huidige omstandigheden nemen wij in kleine kring afscheid van [Naam] op [dag en datum].’

Een dergelijke tekst staat inmiddels alweer ruim 8 maanden op veel rouwkaarten. De huidige omstandigheid is natuurlijk dat we rekening houden met de corona pandemie en de daarbij geldende maatregelen en beperkingen. Wat die maatregelen en beperking zijn, is de afgelopen maanden regelmatig veranderd. Uiteraard volg ik de ontwikkelingen en maatregelen op de voet. En zoek altijd, samen met u, naar mogelijkheden om toch ook nu, juist nu, een passend afscheid in te vullen. 

Vanaf vandaag, 19 november 2020, is er weer meer mogelijk voor uitvaarten. De afgelopen 10 dagen was het aantal aanwezigen, ongeacht de grootte van de locatie, maximaal 30 personen. Nu is dat weer maximaal 100 personen, onder voorwaarde dat er minimaal 1,5 meter afstand kan worden gehanteerd en ook de overige RIVM maatregelen in acht worden genomen. De invulling van wat mag, wat u wilt en wat verantwoord is in jullie situatie bespreken we uiteraard zorgvuldig. De actualiteit vraagt er ook steeds om flexibel te blijven en te anticiperen. Zo kunnen regels of omstandigheden veranderen tussen de dag van overlijden en de dag van de uitvaart. Bijvoorbeeld: wat te doen als een gezinslid van één van de sprekers positief getest wordt?

Inmiddels leven we 8 maanden met corona en toch zet het de wereld nog steeds op z’n kop. Zeker in een periode waarin je een dierbaar persoon verliest of gaat verliezen, is dat zwaar en extra emotioneel. Het vraagt om een andere manier van afscheid nemen, om een andere manier van verbinding maken met elkaar.

Lees meer...

KaarsenBegin februari ontmoette ik hem, in de hospice waar hij net naar toe was verhuisd. Zijn vriendin had me gebeld om een afspraak te maken. We hadden een mooi gesprek met z’n drieën. Hij straalde eenvoud, rust en liefde uit en had geen angst om te sterven. Hij was er klaar voor om, zoals hij het zelf noemde, ‘zijn jasje uit te doen’. Hij kende geen boosheid of verdriet om de vernietigende ziekte die zijn leven al jaren beheerste en waar hij binnenkort – veel te jong – aan zou sterven. Hij wist duidelijk wat hij wilde rondom zijn sterven en wilde nu zijn afscheid regelen. Zodat hij en zijn dierbaren daar de komende tijd niet mee bezig zouden hoeven zijn.

Hij is blij dat ik ben gekomen en geeft mij zijn volle vertrouwen dat ik zorgdraag voor een afscheid zoals hij wil én zijn dierbaren daarbij begeleid. Ik vertrek met de belofte dat ik er voor hen ben en zal zijn. De weken erna bespreken we de mogelijkheden om invulling aan hun wensen te geven. Ze maken keuzes en zo wordt in alle rust zijn naderende afscheid voorbereid.

 

 

Lees meer...

Voorkant rouwkaart
Voorkant van de rouwkaart

Woensdagmiddag: ik krijg een bericht van mevrouw. Naar verwachting heeft haar man niet lang meer te leven. We kennen elkaar al, pas 7 maanden geleden begeleidde ik de familie toen ze afscheid moesten nemen van meneer zijn zus. Mevrouw heeft vragen, nu alles anders in is deze tijd. Ze realiseert zich dat niet alles mogelijk zal zijn. Ik beantwoord haar vragen, geef aan dat we zoeken naar andere mogelijkheden, hoop mevrouw enigszins gerust te stellen en laat weten dat ik er voor hen kan zijn als het zover is. Donderdagochtend is het al zover, meneer is overleden.

Lees meer...

PaardebloemEen update naar aanleiding van de aanvullende maatregelen tegen verspreiding van het Coronavirus die zondag 15 maart zijn afgekondigd en vragen die ik de afgelopen dagen heb gekregen: 

We zijn in een onbekende en soms bijna onwerkelijke situatie terecht gekomen. Wanneer in deze tijd een dierbare van je sterft, wil je het liefst niet met de ‘grote buitenwereld’ bezig zijn. Toch ontkomen we er niet aan, we zullen de maatregelen serieus moeten nemen. Afscheid nemen is nooit makkelijk. En als je, door de huidige situatie, misschien niet op jouw manier afscheid kunt nemen, is dat extra verdrietig.

Vanuit Aandacht voor Afscheid denk ik ook in deze moeilijke tijd met u mee, in creatieve oplossingen. Natuurlijk houd ik me volledig op de hoogte van de RIVM-richtlijnen en de dringende adviezen van onze brancheorganisatie BGNU. De situatie kan van dag tot dag veranderen. De maatregelen en adviezen worden volledig opgevolgd. En mocht ik onverhoopt opeens verkouden worden of iets dergelijks, dan zorg ik voor een waarnemer waarbij u ook in goede handen bent.

Wat zijn de aanvullende maatregelen voor de uitvaartbranche na 15 maart?

 • Bij afscheidsbijeenkomsten, uitvaartplechtigheden en condoleancebezoeken mogen niet meer dan 30 personen aanwezig zijn. De aanwezigen dienen tijden het samenzijn minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
 • Voor dit (beperkte) gezelschap kan na afloop geen catering worden aangeboden. Er wordt geen koffie of thee geschonken en er is geen nazit.
 • Dringend advies is de contacten zo veel mogelijk op afstand, dus telefonisch, per mail etc. te laten verlopen.

Drastische maatregelen die helaas heel erg nodig zijn.

Welke mogelijkheden en oplossingen kunt u aan denken?

Het is natuurlijk heel persoonlijk, wat het beste bij u en uw naasten past. Ik inventariseer wat voor u belangrijk is en wat uw wensen zijn en op basis daarvan zoeken we naar mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

 • Nu een klein afscheid en op een later moment een herdenking in grote(re) kring.
 • Een afscheid in kleine kring, via een livestream te volgen.
 • Een afscheid in kleine kring en de volgende dag een weergave hiervan versturen. Denk aan foto’s, teksten en muziek in de sfeer die bij de overledene, u en uw naasten past.
 • De afscheidsbijeenkomst, die in kleine kring plaatsvindt, laten opnemen (geluid en/of beeld) of laten fotograferen en op een later moment bepalen wat u wilt delen met anderen.
 • Condoleren, steun betuigen en herinneringen delen op dit moment ‘op afstand’, door middel van te personaliseren herinneringskaarten, of zelfs digitaal (geschreven of opname beeld/geluid).
 • Mijn dienstverleningstarief pas ik aan op de situatie. Rekening houdend met uw budget en de dienstverlening/kosten die een afscheid of herdenking wellicht op een later moment nog met zich meebrengt.

Helaas zal ik dus fysiek meer op afstand werken, maar zoals altijd wel met alle aandacht en vanuit heel mijn hart. Mocht u mijn hulp nodig hebben dan ben ik er graag voor u en zoeken we samen naar mogelijkheden voor een waardig en passend afscheid. Zeker nu… juist ook nu! Veel sterkte allemaal, zorg goed voor uzelf en elkaar!

Donderdag 12 maart zijn aanvullende maatregelen afgekondigd tegen de verspreiding van het Coronavirus. Zo zijn ‘evenementen’ met meer dan 100 personen niet meer toegestaan. Er wordt van alles gecanceld of verplaatst naar een later te bepalen datum.
Afscheid nemen van een dierbare kun je maar één keer doen en de uitvaart kun je nu eenmaal niet naar een later moment verplaatsen. Aandacht voor Afscheid helpt u bij het vinden van mogelijkheden om ook in deze tijd passend afscheid te nemen. Om het verlies van en herinneringen aan je dierbare te kunnen delen met elkaar en elkaar te kunnen steunen.

De maatregelen die getroffen worden door het RIVM hebben zeker impact wanneer je in deze tijd afscheid moet nemen van een dierbare.

Van verschillende uitvaartlocaties waar ik mee werk, heb ik inmiddels bericht ontvangen: Vanaf 14 maart, vooralsnog tot 31 maart, worden geen uitvaarten gefaciliteerd waar meer dan 100 belangstellenden fysiek aanwezig zijn. Daarnaast worden diverse extra hygiëne-maatregelen getroffen.
Wanneer iemand is overleden ten gevolge van het Coronavirus worden aanvullende (beschermende) maatregelen genomen.

Condoleren zonder handen schudden of een lieve omhelzing, dat is lastig… We zijn van nature geneigd om ons medeleven aan een ander ook op deze wijze te betuigen. Hier worden de komende tijd alternatieve suggesties voor gedaan, zoals:

 • De eigen hand op het hart leggen
 • De handen gevouwen voor de borst houden
 • Met beide handen een handkus geven
 • Een hart vormen met je handen

Heb je vragen of kan ik je iets voor je betekenen? Bel, WhatsApp of mail me gerust.
06 24204630 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.