Actueel - Blog en media

 

Skyline Dordrecht met zonsondergangIk ontmoet mevrouw, haar dochter en dochters vriend na een telefoontje van mevrouw eerder die dag. Haar man is stervende, het is fijn dat ik alvast kon komen praten. Zesenzestig is hij pas, en ze noemt het ‘vette pech’ dat er een paar maanden geleden een hersentumor bij hem werd gevonden. “Daar doe je niks aan, dat had niet kunnen worden voorkomen. Misschien is er bij de aanleg van cellen al voor zijn geboorte iets misgegaan. Het is niet erfelijk, er is geen verklaring of oorzaak voor.” Een dappere poging om te relativeren en te accepteren, dat het is zoals het is. Ik hoor hierin ook alle vragen die ze hadden en de onmacht en misschien ook wel boosheid die ze moeten hebben gevoeld toen tot hen doordrong dat hij niet kon genezen en zou gaan sterven.

De afgelopen maanden hadden ze goed benut. Ze prezen zich gelukkig dat de kwaliteit van leven tot voor kort nog redelijk goed was, ze met elkaar nog dingen hadden kunnen doen en kunnen bespreken. Ook over het onvermijdelijke afscheid dat ging komen. Ze hadden daar veel voor voorbereid en wisten goed wat ze wilden en hoe het afscheid moest worden ingevuld. Er waren ook lieve mensen om hen heen die hen hielpen. Zo was er een baar en een wade gemaakt, leefden ze nu, in deze periode, op een heel fijn plekje in het huis van vrienden, waar ze ook afscheid zouden nemen van meneer. De kaart was al ontworpen. Op de dag van de uitvaart zou een vriendin zorgen dat ze, in haar auto, met elkaar meneer naar het crematorium brengen. En later een informeel samenzijn, met catering die ook door vriendinnen zou worden verzorgd.

Lees meer...

BloemenDe naaste familie vond het een mooi gebaar als iedereen een bloem met een persoonlijk kaartje mee zou brengen naar het afscheid van mevrouw. En het wás mooi. Mooi tijdens het afscheid, de bloemenzee die was ontstaan. Waardevol én mooi om nadien alle kaartjes met een persoonlijke herinnering of laatste groet thuis te hebben.
Maar ook voor degenen die waren uitgenodigd om één bloem met een persoonlijk kaartje mee te brengen, was het mooi en van betekenis om dit te doen. Men vertelde mij dat het goed voelde om iets te kunnen doen, na te denken welke bloem ze mooi voor haar vonden, te bedenken wat ze nog over of aan haar wilden schrijven… En zo kon iedereen op zijn of haar manier stilstaan bij het verlies van dit mooie mens, met persoonlijke aandacht voor afscheid.

Als verdriet op bezoek komtEven voelde ik me de grote boeman, of beter gezegd boevrouw, toen ik de kleinzoon van de mevrouw die overleden was ontmoette. Ik was door m’n knieën gegaan om op gelijke ooghoogte te komen bij onze kennismaking. Zijn moeder zei: “Je mag wel naar die mevrouw haar schoenen kijken hoor, als je het spannend vindt.”

Als snel bleek dat de opmerking niet werd gemaakt omdat ik zo spannend was, maar de ouders zich grote zorgen maakten over hoe hun zoontje met de dood kon omgaan. Of het wel zo verstandig was hem nu mee te nemen naar oma, nu ze nog niet in de kist lag. Of hij het allemaal wel zou snappen wat er nu en de komende dagen zou gaan gebeuren, en of hij dat wel allemaal ’een plekje’ zou kunnen geven. Want waar doe je goed aan, als ouders, wanneer je kind (misschien wel voor het allereerst) wordt geconfronteerd met de dood? En wat moet je zeggen, op al die vragen die komen? Of is het wel goed, wanneer mijn kind juist helemaal geen vragen heeft en stil en terug getrokken is?
Met toestemming van de ouders, vroeg ik het jongetje of hij mij misschien kon helpen. Eerst met kleine dingen: even iets pakken, sluitschroeven uitdelen en vol verwachting keek hij me aan wat hij nog meer zou mogen doen. Toen mevrouw werd overgebracht naar het rouwcentrum, vroeg ik hem dan ook of hij misschien samen met mij voor de rouwauto wilde uitlopen. Dát wilde hij wel!

Lees meer...

24 en 25 mei tussen 16 en 20 uur - Algemene begraafplaats Papendrecht

Begraafplaats PapendrechtHet laatste weekend van mei is weer het jaarlijkse ‘Weekend van de Begraafplaats’. Begraafplaatsen heten u dan een warm welkom, zij organiseren diverse activiteiten en verstrekken informatie aan degenen die dat willen. Dit om te laten zien dat een begraafplaats een plek is om te zijn, en niet een plek is om te mijden. Meer informatie over het hoe en waarom van het weekend vindt u hier: https://www.weekendvandebegraafplaats.nl/wp-content/uploads/2019/04/LOB_WvdB_folder.pdf

Thema 2019: Een plek vol verhalen
Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over de geschiedenis van begraafplaatsen, over grafmonumenten, maar vooral over de mensen die er begraven zijn. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Elke steen, monumentaal of eenvoudig, oud of nieuw, vertelt een geschiedenis. Deze verhalen verdienen het om aan een groter publiek verteld te worden.

In 2019 neemt de Algemene Begraafplaats Papendrecht voor het eerst ook deel aan het Weekend van de Begraafplaats. Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid organiseert in samenwerking met de Gemeente Papendrecht activiteiten op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei, beide dagen tussen 16 en 20 uur. U bent van harte welkom op de Algemene Begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg 21.

Lees meer...

Graf- en crematiekosten 2019Afgelopen week werden de resultaten gepresenteerd van het jaarlijkse onderzoek dat Monuta uitvoert naar de kosten van begraven en cremeren op verschillende plaatsen in Nederland. Dat de provincie Zuid-Holland gemiddeld de duurste provincie is om te begraven, is niet verbazingwekkend. Dit wordt mede bepaald door de grondprijzen in de Randstad. Dat twee Drechtsteden in de top 10 van duurste begraafplaatsen staan, is wel verbazingwekkend. En Papendrecht staat maar liefst op nummer twee van de duurste gemeentes!  Dit vraag echt om een uitleg en nuancering!

De verschillen tussen tarieven van verschillende begraafplaatsen en ook crematoria zijn inderdaad groot. Toch is het wel een beetje appels met peren vergelijken wat hier gebeurt: in Papendrecht worden de grafrechten voor een particulier graf standaard voor 40 jaar uitgegeven en wordt het onderhoud ook voor 40 jaar in één keer afgerekend. Dat is twee keer zolang dan bij de meeste andere gemeentes in het rijtje. Voor Alblasserdam is in de berekening van het duurste graf (voor 3 personen) uitgegaan.

Lees meer...